Improvizația ca hobby

Sunt aproximtiv 1.869.107 cărți publicate și 24.924 filme lansate în fiecare an. Dintre ele, să zicem că 3% sunt într-o limbă pe care o cunoaștem și sunt bune. Avem așadar 56.073 de cărți și 747 de filme din care putem alege. Având o ofertă atât de mare, ce ne-ar face să vrem să recitim o carte sau să revedem un film prin care am trecut deja?

Cred foarte mult că ceea ce reluăm ne definește. Mai mult decât plăcere, ne aduce sensuri noi de fiecare dată și ne reconectează la esența noastră. Am întrebat câțiva improvizatori ce au reluat ei de-a lungul timpului. Iată câteva răspunsuri:

  1. Monica Anastase: Terry Prachett – Diskworld
  2. Ștefan Huluba: Antoine de Saint Exupery – Micul Prinț
  3. Valentin Hurdubaie: Pulp Fiction
  4. Micky: Camil Petrescu – Patul lui Procust
  5. Vlad Pasencu: Mihail Bulgakov – Maestrul și margareta
  6. Rozana Radu: Closer
  7. Delia Riciu: The Office, 1000 de fărâme

Când reiei ceva ce-ți place ai un sentiment de familiaritate și intimitate. Regăsești un vechi prieten. De asemenea, fiindcă între timp te schimbi, vezi lucruri care înainte ți-au scăpat, sau vezi din altă perspectivă anumite situații. Totuși, majoritatea acțiunilor sau personajelor rămân la fel, ceea ce e destul de plictisitor. Încerci să uiți ca să poți revedea.

Ce îmi place foarte mult la teatrul de improvizație, dacă mergi des la spectacole, este că îți oferă deopotrivă senzația de familiaritate și intimidate, dar și noutate de fiecare dată, fiindcă fiecare spectacol este irepetabil. Te reconectează la tine, dacă ești genul care apreciază jocurile, distracția, psihologia, arta, inteligența…  și îți oferă și sensuri noi sau chiar lecții de viață (mai ales dacă participi la cursuri).

M-am bucurat foarte mult să particip la ediţia a treia a IMPRO. Am râs cu lacrimi, m-am mirat de capacitatea oamenilor de percepţie-transformare-expresie, am învăţat în cadrul a două workshopuri lucruri care m-au schimbat în bine (ştiu cum să abordez diferenţele de gen şi cum să aplanez conflictele acum, am aflat ce-mi lipsea şi cum pot adopta noi calităţi), dar, mai presus de toate, am revăzut oameni minunaţi şi un mod de a face artă unic.

Încercați improvizația iar și iar, vă veți împrieteni cu siguranță!