Vulnerabilitate, intimitate și metaforă spontană

Improvizația, ca orice lucru interesant, începe dintr-o joacă. După o perioadă, pentru a evita haosul, se adaugă niște reguli și joaca devine palpitantă. După o altă perioadă, la un anumit grad de maturitate, se caută un scop, iar pentru a continua joaca, trebuie și o motivație puternică. După ceva timp, ajunge pasiune și o metodă de exprimare în sine. Urmează un timp de definire, șlefuire și corectare a ei. Acum sunt în această etapă.

Vreau ca, prin dorința mea de a crea spectacole cu substrat, în care scopul este să plecăm schimbați de acolo și să ne implicăm emoțional, să aduc atât comunitatea de improvizatori pe acest drum, cât și spectatorii acestei arte spontane. O actriță pe care o stimez foarte mult, Ioana Barbu, îmi spunea: ”noi (actorii) suntem niște artiști orbi! Nu ne putem vedea opera decât din interior”. Simt că același lucru se aplică mai ales în improvizație, unde nu există regie, scenariu și posibilitatea de a repeta și de a face ”mai bine”.

Toți ne improvizăm orice zi din viața noastră. Dar câți dintre noi ne exprimăm atunci când dorim s-o facem? Câți dintre noi ne colorăm exprimările prin metafore? Câți dintre noi ne spunem: ”îmi este frică să te pierd”? Câți dintre noi avem curajul să fim vulnerabili și acceptăm că avem probleme? În urma acestor întrebări și a sugestiilor lui Bogdan Untilă, director artistic la Recul, s-a născut spectacolul Intimitate.

Relevanța este unul din principiile IMPRO, iar tema principală a serii a fost aceeași cu numele spectacolului. Au participat două grupuri de câte doi oameni și două grupuri de câte trei oameni, fiecare având un spectacol de 30 de minute. Unul din lucrurile la care nu mă așteptam a fost vulnerabilitatea publicului! Unii spectatori și-au expus elemente (bune sau rele, dar intime) din viața lor, ce au ajutat la crearea scenelor. Mi s-a părut un element important, adeseori neluat în seamă – tributul spectatorilor pentru vulnerabilitatea actorilor.
Rezultatul a fost o combinație de vulnerabilitate cu personalități nesimțit de sincere. A fost tare plăcut să urmăresc frici, iubiri, prietenii vechi de-o viață, tabuuri și joacă.