În general
Adio repetiții, scenarii, regizori, indicații scenice și spectatori care au doar rolul de a aplauda. Bine ai venit în lumea improvizației, unde totul este posibil. Nimic nu este prea bizar, orice element poate lua nenumărate forme. Improvizația mereu provoacă actorii să aibă curaj, să se aventureze în necunoscut, să găsească o mie de soluții acolo unde părea să nu existe vreuna. Pe scenă se nasc pe loc, în fața publicului, povești incredibile, povești la care chiar acesta a contribuit. Improvizația oferă spectatorilor șansa de a participa activ la ceea ce se întâmplă pe scenă. Ei sunt cei care stabilesc detalii importante precum locația, personajele și multe altele.
Emoția, pasiunea, spontaneitatea, curiozitatea, creativitatea. Acestea sunt principalele instrumente pe care actorul de improvizație trebuie să le stăpânească pentru a transpune publicul în universurile efemere create de el. Misiunea lui este de a-i face să treacă printr-o gamă cât mai variată de stări, iar la sfârșitul serii să aibă palmele amorțite de aplauze.
Iubim improvizația și am vorbi despre ea la nesfârșit. Dacă ești curios să afli și mai multe detalii, atunci citește acest articol în care am dat frâu liber pasiunii noastre pentru improvizație.
În România
Era anul 2003, concepte bizare ca teatru fără scenariu și public ce dă indicații actorilor încă nu își făcuseră apariția. Dar asta a luat sfârșit când Vlad Massaci a spus un „Acum ori niciodată!” hotărât și a început să antreneze primele echipe de improvizatori. După câteva ore presărate cu râsete, jocuri și mult entuziasm, actorii s-au declarat iremediabil îndrăgostiți de improvizație și nerăbdători să o prezinte în fața publicului larg. Zis și făcut. Cu emoții și nerăbdare, cele două echipe de actori au prezentat primul spectacol de Teatru Sport la Sala Rapsodia. Publicul a fost atât de captivat de ceea ce a văzut, încât spectacolele de improvizație au continuat, ajungând chiar și pe populara Terasă de la Motoare.
Ce a urmat e deja istorie. Improvizația a cucerit și televiziunea, TVR2 dedicând o emisiune specială acestui tip de teatru, numită „Campionatul de Comedie”. Și cum una din principalele reguli ale improvizației este de a da mai departe, au apărut numeroase școli unde oricine își poate exersa creativitatea, spontaneitatea și lucrul în echipă.
Dar momentul de care toți improvizatorii își aduc aminte cu o emoție deosebită este prima ediție !MPRO. La început un Festival Național de Improvizație a părut doar o idee nebunească, un vis frumos. Dar cum improvizația face imposibilul posibil, așa și comunitatea de improvizatori și-a unit forțele și a făcut din prima ediție !MPRO un succes.
În 2014 povestea merge mai departe.
În lume
Replici faimoase precum „Leave the gun.Take the cannoli.” sau „You’re going to need a bigger boat. sunt de fapt improvizații. În scenariile originale aceste texte nu apăreau, ele fiind o inspirație de moment a actorilor. Deși puțini asociază improvizația cu Hollwood-ul, aceasta are cu siguranță o influență majoră asupra cetății filmului.
Coincidența face ca unul dintre cei mai iubiți actori, Alan Alda, să fi făcut parte chiar din prima trupă de improvizație din lume – The Compass. Trupa a fost înfințată doar la câțiva ani dupa ce Viola Spolin a inventat primele jocuri de teatru ce implicau improvizația.
Iar ăsta a fost doar începutul. Astăzi majoritatea prezentatorilor de la „Saturday Night Live”, nume grele precum Mike Myers, Tina Fey, Dan Aykroyd și James Belushi, sunt absolvenți ai Second City, cea mai longevivă instituție de improvizație din lume.
Și cum dacă ai cucerit America lumea e a ta, improvizația a pornit în căutarea de noi fani. Prima oprire a fost Anglia, unde succesul a fost instant. Au apărut numeroase trupe de improvizație și chiar o emisiune numită „Whose Line is it Anyway”, ce a rulat timp de 10 sezoane. În plus, britanicul Keith Johnstone a patentat câteva formate de improvizație: Teatru Sport, Gorilla Theatre, Micetro și The Life Game.
Pentru Australia, a fost dragoste la prima vedere. Pasiunea australienilor pentru acest tip de teatru e evidentă și prin succesul internațional al Campionatului Național de Teatru Sport din Sydney.
Și așa, treptat treptat, improvizația cucerește lumea. Doar ne vedem la festival?