Ediţia a patra !MPRO a marcat câteva premiere.
Am avut primele spectacole de improvizaţie „genre” – Urban High School a urmat tiparele filmelor muzicale cu adolescenţi, în care el o place pe ea dar ea îl place pe un altul, Wild, Wild and some West s-a desfăşurat într-un orăşel prăfuit din Vestul Sălbatic, cu domnişoare de pension şi nativi malefici, iar Valar Improvis a folosit universul creat de George R.R. Martin pentru a improviza o poveste despre foame, dragoste şi misticism.
A avut loc primul !MPRO Talk, despre improvizaţia în dansul contemporan, cu dansatorul, coregraful şi călătorul Momo Sanno. Spectatorii au putut afla care sunt motoarele interioare ale unui dansator, şi au putut chiar descoperi ei înşişi cum e să te laşi purtat de impulsuri şi de muzică.
S-au întâmplat şi primele aşa-numite „mixere”, în care improvizatori din trupe diferite au lucrat timp de cinci zile pentru a crea un spectacol nou, special pentru Festival. The Romanian Scramble, coordonat de Joe Bill, a fost o demonstraţie de yes, and cum n-am mai văzut – scene cu toţi doisprezece bărbaţii participanţi, în care nu se producea haos ci, dimpotrivă, multă energie şi bucurie. The Last Straw, coordonat de Jill Bernard, a fost primul spectacol de improvizaţie din România în care nu s-a cerut nicio sugestie, tonul fiind unul foarte teatral. Sketch Show, coordonat de Cătălin Coşarcă, i-a pus în evidenţă foarte bine pe actori în scene bine puse la punct şi cu teme foarte actuale.
Spectacolul SCRAM, susţinut de trainerii invitaţi din SUA, Jill Bernard şi Joe Bill, a fost o inspiraţie pentru improvizatorii români şi o bucurie pentru spectatori, cei doi actori având peste 20 de ani de experienţă pe scenele internaţionale.
Nu în ultimul rând, am avut primele produse de merchandising, pe care impromeleonul mai că n-a dat din coadă. Caleidoscoape de la Minuni.ro, brelocuri şi sacoşe de la Atelier Simplush. Delicios!
Toate aceste realizări n-ar fi fost posibile fără echipa dedicată a Festivalului, cărora li s-au alăturat anul acesta doi interni şi unsprezece voluntari.
Ne apucăm de ediţia 5 🙂