Inițiere în arta improvizației

Ieri am fost la unul din workshop-urile de improvizație din cadrul festivalului Impro. Deși nu am participat la el, ci doar am asistat, în liniște, dintr-un colț al sălii, pot spune că nu am plecat de acolo fără să fi învățat câteva lucruri interesante, care pot fi aplicate și în viața de zi cu zi.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că totul s-a ținut în engleză, trainer-ul, Inbal Lori, fiind din Israel. Participații aveau deja ceva experiență în improvizație, în afară de o persoană, care venise din curiozitate și dorință de dezvoltare personală. Workshop-ul, numit „Create your Own World”, a avut ca scop să-i facă pe participanți să înțeleagă cum să se folosească cât mai bine de spațiul pe care îl au, creându-și propriul scenariu.

Principalul cuvânt care mi-a rămas după cele câteva ore petrecute acolo este: IMAGINAȚIE. Nu mă așteptam, și nici nu mă gândeam că ai nevoie de atât de multă imaginație pentru a putea crea de la zero o scenă.

Improvizația reprezintă un domeniu care mie mi-a fost destul de necunoscut până acum, însă de care sunt din ce în ce mai interesată. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am reținut și care se aplică în improvizație (și nu doar) este că dacă tu crezi în ceva, audiența va crede, de asemenea, în acel ceva.

La fel, câteva „mici secrete” pe care mi le-am notat despre improvizație: Nu spune, simte. Emoțiile pe care le afișezi ca actor trebuie să fie puternice, nu există alb sau negru, există iubire sau ură în ceea ce faci sau transmiți. Nu încerca să fii interesant, nu te pripi în acțiuni, ține suspansul și, nu în ultimul rând, experimentează.

Așa că eu, care sunt începătoare în tot ceea ce înseamnă improvizație, pot spune că sunt fascinată de acest tip de teatru și că îl consider o artă.

Abia aștept să merg diseară la spectacole!