Șoc și groază la „Scene din viața lui Bogdan Șerban”. „Cum adică se termină? A și trecut o oră și jumătate?! Serios?”. „Responsabili” de această situație au fost toți cei prezenți pe scenă, care au creat un show ce a acaparat atenția publicului din prima secundă.
Bogdan Șerban a început prin a recunoaște că, încă din copilărie, singura sa fobie erau batracienii … da, broaștele. Cei de la Improvisneyland au profitat de acest amănunt picant și au reconstituit o dimineață în care puștiul Bogdan Șerban se trezea cu o broască în cameră și aștepta să fie salvat de fratele mai mic. Pentru a fi și mai interesantă scena, regizorul Radu Dragomirescu a propus să fie folosită tehnica Zapping cu stiluri de emisiuni. Astfel, pe rând, povestea a luat forma unui film de suspans, a unei telenovele, musical și chiar SF. Bogdan Șerban ne-a mai vorbit și despre prima sa evadare în Londra anilor ’90, când Soho era un fel de „Cartier Roșu” din Amsterdam, iar românii pășeau pentru prima dată în elegantul restaurant McDonald’s. Din acestă excursie, improvizatorii ne-au prezentat, folosind tehnica Slideshow, un album foto, ce a declanșat nenumărate râsete. Grație echipei Improvisneyland, am luat parte și la crearea singurului film al omul de radio, ocazie cu care a învațat diferența dintre a te iubi istoric și isteric. Bineînțeles că spectacolul nu se putea încheia decât cu o dedicație muzicală, plină de umor.
Astfel !MPRO a avut un final mai mult decât triumfător, ce a fost sărbătorit până în zori în Fire, clubul oficial al festivalului, alături de multe sticle de bere Ursus. Fără modestie, trebuie să recunoaștem că avem de ce să fim mândri de cea de a doua ediție a singurului Festival de Improvizație din România. În doar zece zile improvizația a cucerit noi fani, care acum stau și urmăresc fiecare pas al echipelor preferate și nu pierd nici o ocazie să își convingă prietenii să meargă la un spectacol de improvizație.
În acest an au fost și workshop-uri dedicate profesioniștilor. Primul a fost „Match d’Impro” coordonat de Laurent Vincent. În cadrul acestuia, participanții au învățat să își dezvolte viteza de reacție și au aflat mai multe despre improvizația franceză.
Ceilalți doi invitați internaționali ai !MPRO, Sean Cusick și Lisa McQueen, sunt doi traineri americani cu cv-uri mai mult decât impresionante. Amândoi sunt performeri și profesori la Second City şi la Annoyance Theatre din Chicago (adevărate Mecca ale improvizației). Aceștia au susținut în cadrul festivalului workshop-uri pentru profesioniști, care s-au concretizat în două spectacole cu public, „O lume imaginară” și „Un musical în patru zile„. Cei doi traineri au reușit să-i facă pe improvizatorii români să se autodepășească, să învețe noi tehnici și să fie și mai încrezători în propriile forțe.
Nu au fost uitați nici improvizatorii amatori – aceștia au luat parte la „Maestro”, un spectacol cu un format special gândit pentru a-i ajuta pe improvizatori să își îmbunătățească spontaneitatea și capacitatea de a crea scene pe loc.
Primul format în premieră prezentat în cadrul festivalului a fost „O lecție de improvizație cu Mircea Tiberian”. Alături de acesta am descoperit diferențele și asemănările dintre improvizația muzicală și cea teatrală. Spectatorii au avut ocazia să se familiarizeze cu mai multe tehnici de jazz și să savureze numeroasele momente de improvizație în care faimosul muzician a demonstrat, din nou, de ce este atât de apreciat.
Un eveniment deosebit a fost și lansarea primelor două cărți de improvizație în limba română: „Impro” de Keith Johnstone, inventatorul formatului Teatru Sport şi „Improvizat” de Mick Napier. A avut loc și un interesant dialog via Skype cu Mick Napier și au fost proiectate câteva cursuri susținute de Keith Johnstone.
Un spectacol deosebit a fost și „O Odisee Pământeană”, un sketch comedy prezentat de o echipă formată în urma workshop-urilor de la prima ediție. Spre deosebire de restul spectacolelor din festival, aici există costume, decoruri și chiar repetiții. Elementul principal rămâne însă spontaneitatea. Dacă ai ratat reprezentația, găsești spectacolul la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu, unde regizorul Radu Dragomirescu și echipa sa de improvizatori celebrează mereu această „Odisee Pământeană”. Mai multe detalii pe pagina de Facebook a spectacolului.
Și, nu în ultimul rând, nu putem să nu amintim de Finala Campionatului Național de Teatru Sport ce a marcat debutul !MPRO. Da, am știu să ne facem intrarea. A fost o seară în care cele două echipe finaliste, Freeze și Backstage Boys, au fost în formă maximă și au oferit un spectacol de zile mari, plin de momente de umor inteligent, răsturnări de situație și dedicații muzicale ce au făcut deliciul publicului. Câștigătorii au fost cei de la Backstage Boys.
În final nu putem decât să le mulțumim tuturor celor care au venit să se joace cu noi la !MPRO și să le promitem că nu ne vom opri aici. Vă vom ține în continuare la curent cu cele mai importante evenimente legate de improvizația din România, iar în 2015 ne vom reîntâlni la !MPRO – singurul Festival de Improvizație din România.